De Chileense voetbalclub CD Palestino geldt als bolwerk van solidariteit met de Palestijnen. De club kwam voort uit de Palestijnse gemeenschap in Chili, die geldt als de grootste buiten het Midden-Oosten.
De voetballers van Club Deportivo Palestino, uitkomend in de Chileense hoogste klasse, kwamen op 15 mei ter gelegenheid van Nakba-dag gehuld in keffiyeh het veld op. Een week later betraden zij het veld met een spandoek ter nagedachtenis van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh. Het zijn recente voorbeelden van een verbondenheid die al meer dan een eeuw bestaat tussen de Chileense club en Palestina, ook al bedraagt de afstand tussen beide maar liefst 13 duizend kilometer.
Palestino werd in 1920 door Palestijnse immigranten opgericht in de Zuid-Chileense stad Osorno. Die immigranten arriveerden in golven: achtereenvolgens rond de Krimoorlog (jaren vijftig van de negentiende eeuw), de Eerste Wereldoorlog en de Nakba (‘Catastofe’) – de verdrijving van 750 duizend Palestijnen door Europese Joden in 1947-49. In Chili wonen tegenwoordig circa 500 duizend Palestijnen. Zij vormen de grootste Palestijnse gemeenschap buiten het Midden-Oosten.
Palestino draagt zijn Palestijnse identiteit hoog in het vaandel, zichtbaar in onder meer de clubkleuren die overeenkomen met de Palestijnse vlag. Tekenend is het shirt dat in 2020 werd gedragen ter ere van het honderdjarige bestaan van de club, waarop die zich omschrijft als ‘meer dan een voetbalteam – een compleet volk’.
Eind 2013 ontstond ophef nadat Palestino het rugnummer 1 op zijn shirts verving door een landkaart van historisch Palestina. Na klachten uit de Joodse gemeenschap verbood de Chileense voetbalbond het symbool; Palestino werd een boete van 1.300 dollar opgelegd. De club reageerde onaangedaan: ‘For us, free Palestine will always be historical Palestine, nothing less.’ Het shirt werd een bestseller en is nog steeds te koop.
De intense verbondenheid met Palestina blijkt uit de krachtige video Our Field, Our Land, maar de club maakt ook concreet werk van haar band met het land. In 2016 werd een bezoek gebracht aan de Westelijke Jordaanoever, waar wedstrijden werden gespeeld en trainingen voor jongeren werden georganiseerd. Daarnaast kunnen Palestijnse ploegen in Chili terecht voor trainingskampen. Diverse Palestijnse voetballers hebben inmiddels hun debuut in de Chileense competitie gemaakt.
Intussen wordt in de Gazastrook een voetbalacademie opgezet, die in de tweede helft van 2022 officieel wordt geopend. Door middel van sport probeert Palestino de kinderen in Gaza ‘verlichting te bieden van de onderdrukking die zij dagelijks meemaken’. Daarover maakte de club een video die op haar website is te bekijken (scroll naar onder).
Palestino is de enige professionele Palestijnse voetbalclub buiten Palestina. Met succes: de club, sinds lang gevestigd in de hoofdstad Santiago, werd tweemaal landskampioen van Chili, won driemaal de nationale beker, speelde viermaal in de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse Champions League; halve finale als beste resultaat), en eenmaal in de Copa Sudamericana (de Zuid-Amerikaanse Europa League; kwartfinale). De club heeft ook een vrouwenelftal dat uitkomt in de Chileense hoofdklasse.