Hoewel de vanmorgen ingegane gevechtspauze overal wordt verwelkomd, dreigt Israël de oorlog nog tenminste twee maanden te laten voortduren. De wereld heeft vier dagen om die ramp te voorkomen.
Vanmorgen om 06.00 uur Nederlandse tijd is in de Gazastrook een vierdaags bestand ingegaan in de strijd tussen Israël en Hamas. Onderdeel van het bestand is de vrijlating van vijftig van de 240 door Hamas ontvoerde Israëli’s. Israël laat op zijn beurt 150 van de zevenduizend Palestijnse politieke gevangenen vrij. In beide gevallen gaat het om vrouwen en kinderen.
Het bestand wordt ook benut om de eerste humanitaire hulp en brandstof de landstrook binnen te brengen. Dat zal slechts een fractie zijn van wat nodig is, aldus de Qatarese diplomaat die met collega’s uit Egypte en de VS de onderhandelingen met de strijdende partijen voerde. Afgelopen nacht maakte Egypte bekend dat dagelijks tweehonderd vrachtwagens met hulpgoederen, vier tankauto’s met gas, en 130 duizend liter diesel aan Gaza zal worden geleverd. Meer wordt door Israël niet toegelaten onder het mom dat het in handen zou vallen van Hamas.
De 46 dagen durende Israëlische aanvallen hebben tot dusver geleid tot tenminste 14.854 Palestijnse doden, onder wie 6.150 kinderen en vierduizend vrouwen, en tenminste 36 duizend gewonden. Eerder meldde het ministerie van Gezondheid in Gaza niet langer in staat te zijn tot opgave van exactie aantallen slachtoffers aangezien toegang tot delen van Gaza door de Israëlische invasie onmogelijk is.
De hoop is dat de komende vier dagen de ruimte bieden om de puinhopen te doorzoeken. Zevenduizend burgers worden vermist, onder wie ruim 4.700 kinderen en vrouwen. Van de 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza zijn er 1,6 miljoen ontheemd, ofwel 70 procent van de bevolking. Meer dan 45 duizend woningen zijn vernietigd.
VN-topman voor humanitaire zaken en noodhulp Martin Griffiths zei donderdag bij CNN nooit eerder in zijn lange loopbaan een dergelijke omvang van dood en destructie te hebben gezien. In twee minuten legt Griffiths op eloquente wijze uit dat sprake is van een wereldwijde crisis die de hele mensheid aangaat en het vertrouwen in moeizaam tot stand gekomen beschavingscriteria ondergraaft.
Desondanks is Israël van plan de oorlog dinsdagochtend te hervatten. Gisteravond kondigde Israëls minister van Defensie Yoav Gallant nog tenminste twee maanden van intense gevechten aan. Legerwoordvoerder Daniel Hagari noemde de controle over Noord-Gaza slechts de eerste stap in een ‘lange oorlog’. De Palestijnen wacht nog veel meer dood en destructie.
Dat vooruitzicht is onacceptabel. De internationale gemeenschap heeft de plicht om verder geweld te voorkomen. Van Nederland mag hierin – als hoeder en huisvester van de internationale rechtsorde – een leidende rol worden verwacht, bij voorkeur samen met gelijkgestemde Europese landen. Dit mede in het besef dat verdere vernietiging, vluchtelingenstromen en regionale escalatie de hele wereld zal treffen, en Europa in het bijzonder.
Vanuit de samenleving zal een harde schreeuw moeten uitgaan naar politiek Den Haag om een nog grotere ramp te voorkomen. Het ‘Stop de oorlog in Gaza NU’ moet komende dagen zo oorverdovend klinken dat de regering wel in actie moet komen. We roepen organisaties en burgers op daaraan bij te dragen, en om zich aan te sluiten bij geplande protesten en wakes, waaronder de landelijke demonstratie van zondag 26 november in Amsterdam.