Proces 21 maart 2018 Lees meer over

Ahed al-Tamimi veroordeeld tot acht maanden gevangenis

Ahed al-Tamimi is veroordeeld tot acht maanden cel, met aftrek van voorarrest. Ze bekende schuld aan vier aanklachten. In ruil daarvoor zijn de overige acht aanklachten ingetrokken.

Poster die oproept tot vrijlating van Ahed al-Tamimi.

Ahed al-Tamimi, de 17-jarige Palestijnse activiste die sinds 19 december 2017 door Israël gevangen wordt gehouden, sloot eerder vandaag een deal met de militaire aanklager. Vanavond stemde het Israëlische militaire gerechtshof waar haar proces vandaag achter gesloten deuren werd hervat daarmee in.

Acht maanden cel

Ahed gaat akkoord met een gevangenisstraf van acht maanden en een boete van een kleine 1200 euro op grond van vier aanklachten. Die omvatten de op video vastgelegde ‘aanval’ op twee Israëlische militairen die aanleiding was tot haar arrestatie, twee andere ‘aanvallen’ waarmee militairen zouden zijn ‘gehinderd’ in het vervullen van hun taken, alsmede het ‘aanzetten tot geweld’ tegen de Israëlische bezettingsmacht dat uit de video naar voren zou komen.

In ruil voor haar bekentenis zijn de overige acht aanklachten geseponeerd. De door de militaire aanklager bijeengesprokkelde beschuldigingen beschreven wij in een eerder artikel. Ahed heeft 93 dagen in voorarrest gezeten. De veroordeling houdt in dat zij in augustus vrijkomt.

Ook Aheds moeder Nariman en haar nicht Nur stonden woensdag terecht voor onder andere hun aandeel in de gefilmde ‘aanval’ op de twee militairen. In beide zaken werd een deal bereikt tussen aanklager en verdediging. Nariman kreeg net als Ahed acht maanden gevangenisstraf, plus een boete van 1400 euro. Nur werd veroordeeld tot de tijd die ze in voorarrest heeft gezeten, plus een boete van ruim 450 euro.

Ahed benadrukte in de rechtszaal dat het militaire gerechtshof waarvoor zij terechtstond een onrechtmatig instrument van de bezettingsmacht is: ‘Er is geen rechtvaardigheid onder bezetting, en wij staan voor een onrechtmatig gerechtshof.’ Uit protest tegen het militaire rechtssysteem zou een Israëlische aanwezige de militaire aanklager vanmiddag een klap hebben gegeven. De persoon is ter plaatse gearresteerd.

Afrekening

Aheds advocaat, Gaby Lasky, benadrukte dat de nu vervallen aanklachten slechts bedoeld waren om Ahed gedurende haar proces in detentie te kunnen houden. Lasky gebruikte woensdag de term ‘afrekening’, waartoe zij ook de georkestreerde nachtelijke arrestatie van Ahed rekent.

In Israël werd hysterisch gereageerd op de meppen die de destijds 16-jarige Ahed en haar nicht Nur (21) op 15 december uitdeelden aan twee Israëlische militairen nadat die Aheds neefje Muhammad in zijn gezicht hadden geschoten. Vanuit de Israëlische regering werd opgeroepen tot levenslange gevangenisstraf.

De bereidheid van de militaire aanklager om tot een deal te komen wijst erop hoezeer Israël met Aheds zaak in zijn maag zit. De wereldwijde aandacht voor haar lot heeft Israëls structurele mishandeling van Palestijnse kinderen in de schijnwerpers gezet en geleid tot felle protesten. Een petitie voor Aheds vrijlating is op weg naar twee miljoen handtekeningen.

Petitie voor Palestijnse kinderen

Israël is het enige land ter wereld dat kinderen op systematische wijze voor militaire gerechtshoven brengt. In Nederland is de Palestijnse Kinderrechten Coalitie (PKC) een petitie gestart die de Nederlandse regering oproept om bij Israël aan te dringen op een eerlijke rechtsgang voor Palestijnse kinderen, in overeenstemming met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

De volgende organisaties maken deel uit van de PKC: Defence for Children – Nederland, Een Ander Joods Geluid, gate48, Kairos Sabeel Nederland, Palestine Link, Tadamun, The Rights Forum en War Child.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy