Palestijnse chirurg Abu-Sittah die in Gaza werkzaam was mag Nederland niet in om over zijn ervaringen te spreken. De reden: een Schengen-brede ‘administratieve ban’. Abu-Sittah: ‘Dit is wat medeplichtigen aan een misdaad doen.’
Terwijl minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot de ene na de andere Israëlische official die betrokken is bij ernstige misdaden in Gaza de hand schudt, verbiedt de Nederlandse regering de Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah de toegang tot ons land. De chirurg, tevens rector van de Universiteit van Glasgow, was getuige van de Israëlische massaslachting in Gaza tijdens de eerste maanden van Israëls offensief.
Abu-Sittah zou komende week in Nederland zijn. Hij zou onder andere spreken op de Universiteit van Amsterdam, en op 17 mei bij een evenement van The Rights Forum in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ook zou hij een ontmoeting hebben met Nederlandse Kamerleden, onder wie Kati Piri (GroenLinks-PvdA) en Ruben Brekelmans (VVD).
Direct na de wrede aanval van Hamas in Zuid-Israël op 7 oktober 2023 en de eerste Israëlische vergeldingsaanvallen, reisde Abu-Sittah af naar Gaza, zoals hij dat bij drie voorgaande Israëlische aanvallen ook had gedaan. Gedurende zes weken voerde hij er aan de lopende band operaties uit. Veelvuldig stond hij vanuit Gaza de internationale pers te woord over de ramp die zich er voltrok.
Sinds zijn thuiskomst in zijn woonplaats Londen gaf hij talloze interviews waarin hij kritiek leverde op het ongekende geweld van Israël – ‘the killing machine masquerading as a state’. Ook zette hij het Ghassan Abu-Sittah Children’s Fund op voor de gewonde en getraumatiseerde Palestijnse kinderen in Gaza.
Op 12 april april werd hem bij aankomst per vliegtuig in Berlijn de toegang tot Duitsland ontzegd. Abu-Sittah zou daar over zijn ervaringen in Gaza spreken op het Palestina Congres. Het congres, dat drie dagen zou duren, werd na de eerste spreker door de autoriteiten verboden; honderden aanwezigen werden door de politie met groot machtsvertoon op straat gezet, en Abu-Sittah werd per vliegtuig naar huis gestuurd.
‘Dit is wat medeplichtigen aan een misdaad doen’, zei hij bij die gelegenheid. ‘Ze verbergen het bewijs en laten de getuigen zwijgen of intimideren hen.’ Duitsland is een loyale bondgenoot en een van de grootste wapenleveranciers van Israël.
Sinds 7 oktober 2023 zijn tal van bijeenkomsten door de Duitse autoriteiten verboden en ook tal van demonstranten tegen het Israëlische geweld opgepakt, onder wie veel Joden. Het door Duitse wetenschappers bijgehouden ‘Archive of Silence’ geeft een indruk van de schaal waarop onwelgevallige geluiden bij onze oosterburen de kop worden ingedrukt.
Afgelopen zaterdag 4 mei werd Abu-Sittah ook de toegang tot Frankrijk geweigerd. Bij aankomst in Parijs, waar hij zou spreken op een symposium in de Senaat, kreeg hij te verstaan dat Duitsland hem een Schengen-brede ‘administratieve ban’ van een jaar heeft opgelegd. Een reden daarvoor is nooit gegeven.
Ghassan Abu-Sittah
Nederland volgt nu het Duitse en Franse voorbeeld. Als reden voor de weigering Abu-Sittah toe te laten wordt slechts verwezen naar de administratieve ban.
‘Tijdens het door The Rights Forum georganiseerde evenement op vrijdag 17 mei zou Abu-Sittah juist ook spreken over de onderdrukking van kennelijk onwelgevallige geluiden in Duitsland en Frankrijk’, zegt directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum.
Bij het evenement, dat ondanks de afwezigheid van Abu-Sittah doorgang vindt, spreekt ook voorzitter Wieland Hoban van de Joodse organisatie Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost, een van de organisatoren van het verboden Palestina Congres in Berlijn. Enkele weken voor het congres werd de bankrekening van de organisatie onder druk van de autoriteiten geblokkeerd. In 2019 werd een eerdere bankrekening van Jüdische Stimme opgeheven.
Jonkman:
Het is schokkend en wat ons betreft volstrekt onacceptabel dat Abu-Sittah nu ook de toegang tot Nederland wordt geweigerd. Blijkbaar beschouwt onze regering zijn getuigenis als een bedreiging voor de hechte band met Israël en de Nederlandse medeplichtigheid aan de slachtpartij in Gaza. Het besluit druist volstrekt in tegen elementaire vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting.