Beelden tonen hoe een als burger verklede Israëlische militair een gewonde Palestijn van dichtbij door het hoofd schiet. De executie vond plaats tijdens een inval in Jenin, die vier Palestijnen het leven kostte.
https://twitter.com/NewpressPs/status/1636382413369790464?cxt=HHwWgMDSmdLIzLUtAAAA
Beelden van de standrechtelijke executie van een gewonde Palestijn in Jenin op 16 maart 2023. De Palestijn werd in koelen bloede doodgeschoten door een Israëlische militair in burgerkleding. [c] Newpress
De gruwelijke beelden van de executie, die vanuit een bovenraam is gefilmd, laten een winkelstraatje in het centrum van de Palestijnse stad Jenin zien. Naast stilstaande auto’s ligt roerloos een gewonde Palestijnse man. Zijn scooter ligt achter hem. Plots rennen vier zwaarbewapende Israëlische militairen in burgerkleding het beeld in. Een van hen hurkt bij de Palestijn en schiet hem van dichtbij een kogel door het hoofd.
De Palestijn, de 28-jarige Nidal Khazim, was donderdagmiddag een van de twee doelwitten van de Israëlische militaire inval in Jenin. Een stoet militaire voertuigen trok de stad op de bezette Westelijke Jordaanoever binnen. De undercovereenheid was al eerder in één of meer personenauto’s gearriveerd. Doel was het oppakken of ‘neutraliseren’ van Khazim en een tweede Palestijn.
Beide mannen zouden volgens een verklaring van het Israëlische leger betrokken zijn bij ‘terroristische activiteiten’, al werd daar zoals gewoonlijk geen bewijs voor geleverd. Zij zouden zijn aangesloten bij respectievelijk Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), en waren volgens Israëlische media leidende figuren binnen de zogeheten Jenin-brigade, het lokale gewapende verzet. Ook de tweede man werd ‘geneutraliseerd’ – onbekend is hoe. Daarnaast werden nog twee Palestijnen gedood, onder wie een 16-jarige jongen, en raakten meer dan twintig Palestijnen gewond; zeker vier van hen zouden in kritieke toestand verkeren.
Beelden die tijdens de inval in Jenin zijn gemaakt bieden de bizarre aanblik van militairen in burgerkleding die zich schietend door een winkelstraat bewegen, en later wild om zich heen schieten als de auto waarin ze proberen te ontkomen door Palestijnen met stenen en stokken wordt aangevallen. Andere beelden tonen een personenauto die door een militair voertuig wordt weggetakeld.
Naar het zich laat aanzien is Nidal Khazim neergeschoten terwijl hij op zijn scooter reed, en gedood toen hij al een tijdje gewond op straat lag. Volgens Israëlische media was hij ongewapend. Zijn dood is een schoolvoorbeeld van een standrechtelijke executie, een grove schending van de Conventies van Genève en het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, en gerekend tot de oorlogsmisdrijven in het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof.
Een dergelijke misdaad dient gerechtelijke vervolging te krijgen, maar voorzover bekend is de dader nog niet aangehouden. De kans dat in Israël vervolging wordt ingesteld is normaliter minimaal; executies door Israëlische militairen zijn niets nieuws en gewoonlijk kraait er geen haan naar. Maar deze executie is gefilmd en dat leidde in een eerder geval wel tot vervolging, en tot enorme commotie in de Israëlische samenleving.
Op 24 maart 2016 werd in Al-Khalil (Hebron) een Palestijn van dichtbij door het hoofd geschoten die al minutenlang gewond en roerloos op de grond lag. Hij was neergeschoten nadat hij samen met een vriend een aanval met een mes op een militair zou hebben geprobeerd te plegen – of het slachtoffer daadwerkelijk aan zo’n aanval deelnam is overigens nooit onbetwistbaar aangetoond. De executie werd uitgevoerd door de 19-jarige militair Elor Azaria, wiens naam nog diezelfde dag de wereld overging doordat zijn daad was gefilmd.
De executie en vooral het navolgende proces – Azaria zat negen maanden in de gevangenis – maakten de diepe scheuren in de samenleving zichtbaar die het land inmiddels in een diepe crisis hebben gebracht. Een groot deel van de bevolking en zelfs parlementariërs en ministers roemden Azaria en noemden hem een voorbeeld en een held. Dat hij terechtstond wegens moord – later afgezwakt tot doodslag – werd beschouwd als een schandelijke daad van het ‘elitaire linkse establishment’.
Op de dag van de uitspraak demonstreerden honderden woedende Israëli’s bij het gerechtshof. Premier Netanyahu steunde diezelfde dag een verzoek om gratie voor Azaria. Onderminister Tzipi Hotovely sprak van ‘een showproces met een vooraf bekokstoofde uitkomst’. Het zijn diezelfde sentimenten waarop de machtsgreep van de huidige regering-Netanyahu berust.
Israëlische invallen in plaatsen op de Westoever zijn aan de orde van de dag. Daarbij werden de afgelopen twee weken nog eens 16 Palestijnen gedood. In de eerste tweeënhalve maand van 2023 vielen op de Westoever 88 Palestijnse doden door Israëlisch geweld.
Afgelopen zondag werden bij Nablus drie Palestijnen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar door Israëlische militairen doodgeschoten. Volgens het leger hadden zij het vuur geopend op een militaire post. Volgens een andere versie van het verhaal beschoten zij vanuit een auto een militair checkpoint. De lichamen van de Palestijnen werden door de militairen meegenomen.
Twee dagen eerder schoten militairen een 16-jarige jongen dood in Qalqiliya. Dat zou zijn gebeurd tijdens ‘onlusten’. De dag daarvoor, donderdag 9 maart, werden bij een actie van de Israëlische grenspolitie in Jaba’, dicht bij Jenin, drie Palestijnen in de leeftijd van 22 tot 30 jaar doodgeschoten. De politie zou op zoek zijn geweest naar twee van de drie mannen – aangeduid als leden van Islamitische Jihad die bij terroristische activiteiten betrokken zouden zijn – toen het drietal vanuit een passerende auto het vuur opende. Maar volgens een Israëlische televisiezender werden de drie belegerd in een woning en werden zij onder vuur genomen toen ze per auto dreigden te ontkomen.
Op dinsdag 7 maart vielen in Jenin zes doden bij een inval die sterk leek op die van gisteren. Een undercovereenheid van het Israëlische leger, ondersteund door een grote macht militairen in uniform, was op zoek naar de man die op 26 februari in de Palestijnse stad Hawara (ook geschreven als Huwara) twee Israëlische kolonisten doodschoot – uit wraak staken vierhonderd kolonisten diezelfde avond in de stad 75 woningen en honderd auto’s in brand en schoten een Palestijnse man dood. De gezochte 49-jarige man vond de dood toen het huis waarin hij zich bevond door de militairen met vanaf de schouder afgevuurde raketten werd bestookt.
In de stad braken zware vuurgevechten uit tussen de militairen en de Jenin-brigade. Daarin werden nog eens vijf Palestijnen in de leeftijd van 22 tot 29 jaar gedood. Meer dan 25 Palestijnen raakten gewond; een van hen, een 14-jarige jongen, stierf twee dagen later aan zijn verwondingen. Ook twee militairen raakten gewond, van wie één ernstig. De Jenin-brigade slaagde erin twee militaire drones neer te halen.
Bij een militaire actie in het dorp Al-Azzun werd op donderdag 2 maart een 15-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten. Een dag eerder schoten militairen een 22-jarige Palestijn dood bij een inval in het vluchtelingenkamp van Al-Ariha (Jericho).
Ook in Israël vond een aanslag plaats, uitgevoerd door een 23-jarige Palestijn uit Ni’lin op de Westoever. Op de avond van donderdag 9 maart opende hij in het centrum van Tel Aviv van dichtbij het vuur op drie Israëlische mannen, vrienden van 32, 34 en 36 jaar die op weg waren naar een bruiloft. De slachtoffers werden in het ziekenhuis opgenomen, een van hen in levensgevaar, maar overleefden de aanslag. De dader werd door twee politiemensen en twee burgers – een militaire reservist en een vrijwillige politieman – achtervolgd en doodgeschoten.
Volgens de Israëlische politie had de dader eerder een gevangenisstraf uitgezeten en was hij gelieerd aan Hamas. Dat eiste de aanslag inderdaad op – hetgeen overigens niet altijd iets zegt – en maakte bekend dat de aanslag een vergelding was voor de bovengenoemde dood van drie Palestijnen in Jaba’, eerder diezelfde dag. In Ni’lin pakten Israëlische militairen de vader van de dader en een tweede familielid op en bereidden de vernietiging van de woning van het gezin voor, een vorm van collectieve bestraffing die Israël standaard toepast.
Een dag later werd bij een illegale Israëlische nederzetting in het noorden van de Westoever een 21-jarige Palestijn doodgeschoten die van plan zou zijn een aanslag te plegen. De dader, afkomstig uit Saniriya op de Westoever, zou twee messen en een aantal zelfgemaakte explosieven bij zich hebben gehad. Hij werd gedood door de eigenaar van een boerderij waar hij volgens zeggen probeerde binnen te dringen.