Een regering die ‘Nooit meer’ propageert, moet zelf het voorbeeld geven

Het hameren op ‘Nooit meer’ is ongeloofwaardig als die boodschap niet in de praktijk wordt gebracht.

Palestijnse families in de Gazastrook vluchten voor het Israëlische oorlogsgeweld. Volgens de VN zijn 1,7 miljoen Palestijnen ontheemd, driekwart van de bevolking. Nederland heeft de middelen om Israël in te tomen, maar gebruikt die niet. © WHO

Op 10 maart opende het Nationaal Holocaustmuseum de deuren. Op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarna. ‘Nooit meer’ is wat de twee verbindt: we zullen het nooit meer laten gebeuren. In de praktijk komt daar echter bitter weinig van terecht.

Nooit meer sjoemelen

De opening van het Holocaustmuseum werd verricht in het bijzijn van de Israëlische president Yitzhak Herzog. Diens opruiing tot genocide in Gaza was voor het Internationaal Gerechtshof mede aanleiding voor de tegen Israël ingestelde voorlopige maatregelen. Door de ontvangst van Herzog werd de missie ‘Nooit meer genocide’ door het Holocaustmuseum al op de eerste dag beschadigd.

Nooit meer faciliteren

Op 4 mei wordt namens de Tweede Kamer een krans gelegd door voorzitter Martin Bosma, een man die complete culturen demoniseert en uitsluit. Zijn PVV is de grootste partij van het land; de kans op deelname aan de regering is groot, gefaciliteerd door VVD, NSC en BBB. Zo wordt het PVV-gedachtegoed salonfähig gemaakt en van een machtspositie voorzien – uitgerekend door partijen die om het hardst oproepen tot het trekken van lessen uit het verleden.

Nooit meer passief blijven

Ondertussen richt Israël in de Gazastrook al zeven maanden een slachting aan onder de Palestijnse bevolking. Tot dusver zijn zo’n 125 duizend Palestijnen dood, gewond of vermist, en is Gaza nagenoeg volledig verwoest. Nederland verleende Israël groen licht voor die destructie; het heeft sindsdien geen sancties ingesteld om het geweld te stoppen, terwijl het die wel in huis heeft – vraag maar aan Rusland.

Nooit meer actief bijdragen

Nederland is ook actief bij de slachting in Gaza betrokken Zo kreeg Israël onderdelen geleverd voor F-35’s die Gaza bombarderen. Er moest een rechter aan te pas komen om dat te staken. De staat legt zich daar niet bij neer en is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Ondertussen nam Nederland in februari de eerste zending wapens in ontvangst van het Israëlische Elbit Systems, dat onder meer de drones levert die in Gaza Palestijnse burgers doden.

Nooit meer ondermijnen

Nederland onthield tot tweemaal toe zijn steun aan VN-resoluties die opriepen tot onbelemmerde hulp aan Gaza en een staakt-het-vuren. Ook ging Nederland mee in de Israëlische leugencampagne om VN-hulporganisatie UNRWA te demoniseren en zijn internationale financiering te ondermijnen. De Tweede Kamer vond het best. Eerder verwierp die een motie die een einde wilde maken aan de Israëlische uithongering van de Palestijnen.

Nooit meer willekeur

Dit is het klimaat waarin overheid en politiek de bevolking oproepen tot bewustzijn en alertheid. Opdat we de signalen herkennen en ingrijpen als die zich aandienen. Wie zich afvraagt waarom die boodschap steeds minder overkomt, leest hierboven een antwoord.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy