Met grote regelmaat duiken video’s op die het structurele Israëlische geweld tegen Palestijnse jongeren illustreren. Afgelopen dagen werden vier nieuwe voorbeelden gepubliceerd. Het jongste slachtoffer is zeven jaar.
De Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden gaat gepaard met excessief geweld. Veel daarvan is specifiek gericht tegen Palestijnse kinderen en tieners. Nieuwe video’s tonen schokkende voorbeelden van een systeem dat tot doel heeft de jongste generatie Palestijnen te breken.
Deze week berichtte The Rights Forum over de mishandeling van Palestijnse tieners door het Israëlische leger in de Palestijnse stad Al-Khalil (Hebron). De bij het artikel geplaatste foto raasde de wereld rond en heeft inmiddels een iconische status. De foto toont een groep van 23 Israëlische militairen die de geblinddoekte en geboeide 16-jarige Fawzi Muhammad al-Junaydi mishandelen en feitelijk kidnappen.
Vrijdag werden nieuw videomateriaal en een ooggetuigeverslag van de mishandeling gepubliceerd. Het materiaal is geproduceerd door de International Solidarity Movement (ISM), een van de organisaties die vrijwilligers in de stad gestationeerd hebben om de lokale bevolking te beschermen en Israëlische rechtenschendingen te documenteren.
Wat is de 16-jarige Fawzi precies overkomen? Hij werd door Israëlische militairen ‘opgehaald’ uit het stadsdeel dat onder Palestijns gezag staat, en tegen zijn wil overgebracht naar het onder Israëlisch gezag staande deel van de stad. Onderweg werd hij gemolesteerd. In de video is te zien hoe Israëlische militairen kennelijk trachten de botten van de weerloze jongen te breken. Wat daarbij opvalt is dat geen van de 23 militairen hun collega’s die zich ernstig misdragen tot de orde roepen. Alles wijst erop dat de mishandeling tot de routine behoort.
Wat staat Fawzi te wachten? Hij wordt blootgesteld aan het militaire rechtssysteem dat de bezetter toepast op de lokale Palestijnse bevolking. Uit geen enkele publicatie over de ‘arrestatie’ blijkt dat Fawzi iets zou hebben misdaan, maar als Palestijn zal hem tenminste het ‘gooien van stenen’ ten laste worden gelegd. Daarop staan draconische straffen.
Vele duizenden minderjarige Palestijnen gingen Fawzi voor in dit systeem. Volgens de organisatie Defense for Children International – Palestine (DCIP) werden vanaf het jaar 2000 circa tienduizend jongeren tussen 12 en 17 jaar opgepakt en onder militair recht tot gevangenisstraf veroordeeld. Dat onwaarschijnlijke aantal bewijst de systematische aanpak.
Jongere kinderen ondergaan hetzelfde lot. In oktober beschreven wij hoe – op dezelfde plaats als Fawzi, en vermoedelijk door dezelfde brigade – 16 Palestijnse kinderen van straat werden geplukt, mishandeld en opgesloten in een kooi. In oktober 2016 publiceerde de Nederlandse organisatie Tadamun het rapport Most Wanted Justice over de systematische mishandeling van Palestijnse kinderen. De organisatie stelt vast dat Israël het enige land ter wereld is dat kinderen voor militaire rechtbanken brengt. Per december 2017 zitten 311 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.
Op dinsdag 12 december vonden botsingen plaats tussen inwoners van Bethlehem en Israëlische bezettingstroepen. Tijdens de onlusten trachtten Israëlische militairen drie Palestijnse jongetjes van zeven en acht jaar te kidnappen. De spelende kinderen, bewoners van het vluchtelingenkamp ‘Aydah, bevonden zich op vierhonderd meter van de rellen. Net als Fawzi werden zij door de militairen opgezocht.
De poging tot kidnapping werd gefilmd; de video werd door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem online gepubliceerd. Te zien is hoe toegesnelde volwassenen de Israëlische opzet weten te voorkomen.
Op woensdag 13 december werd in de bij Al-Khalil (Hebron) gelegen stad Halhul een ambulance van de Palestijnse Halve Maan door Israëlische militairen tot stilstand gedwongen. Op een video van het incident is te zien hoe de militairen met geweld twee tienermeisjes uit de ambulance sleuren. Een getuige verklaarde dat de meisjes aansluitend in de boeien werden geslagen en met onbekende bestemming werden afgevoerd.
Op donderdag 14 december publiceerde B’Tselem een video van een incident dat op 11 november plaatsvond in Al-Khalil (Hebron), dezelfde stad waar de 16-jarige Fawzi al-Junaydi werd mishandeld. In Al-Khalil leven 215 duizend Palestijnen met in hun midden een groep van een paar honderd Israëlische kolonisten, die wordt beschermd door een complete legermacht. De Palestijnen zijn onderworpen aan een groot aantal draconische maatregelen. Hele straten en wijken zijn afgezet; de lokale Palestijnse bevolking wordt als tweederangs burgers blootgesteld aan checkpoints, verboden en permanent geweld.
De Israëlische kolonisten houden geregeld provocerende marsen door de stad, waarbij het Palestijnse stadsdeel door het leger wordt afgegrendeld om hen doorgang te verlenen: straten worden afgesloten, bedrijven en winkels moeten sluiten. Zo ook op 11 november, toen het door B’Tselem gefilmde en beschreven incident plaatsvond. Daarbij werd de 16-jarige Ahmad Hudayb door een Israëlische soldaat met een geweerkolf voor zijn hoofd geslagen.
Hudayb werkte in een winkel die door de Israëli’s werd gedwongen te sluiten. Toen Israëlische kolonisten tijdens hun doortocht Palestijnse vlaggen neerhaalden riepen Hudayb en andere Palestijnen hen toe dat te laten. Daarop mengden zich Israëlische militairen in het dispuut en werd Hudayb door een van hen met een geweerkolf bewerkt.
De video illustreert de alledaagse rechteloosheid van de Palestijnen, die – in hun eigen stad – volledig zijn overgeleverd aan de bezetter, die straffeloos zijn gang kan gaan.
Eerder dit jaar publiceerde The Rights Forum uitgebreid over het specifiek op Palestijnse jongeren gerichte Israëlische geweld. Daaruit bleek onder meer dat Israël een strategie hanteert die erop gericht is Palestijnse jongeren te verminken door hen bewust door hun benen te schieten (shoot to cripple). Jongeren blijken zelfs door het Israëlische leger te worden bedreigd met verminking of liquidatie – dreigementen die vervolgens worden uitgevoerd.
Ook besteedde The Rights Forum aandacht aan het systeem van nachtelijke razzia’s. Elke nacht vinden in Palestijnse steden, dorpen en vluchtelingenkampen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever razzia’s plaats door zwaarbewapende, veelal gemaskerde Israëlische bezettingstroepen. Daarbij wordt grof geweld gebruikt, vallen talloze gewonden en frequent doden, en worden vernielingen aangericht en eigendommen ontvreemd. Jaarlijks worden hierbij zo’n vijfduizend Palestijnen van hun bed gelicht, onder wie kinderen. Eind oktober werden in één nacht 66 jongeren opgepakt.
Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.
Doekle Terpstra
Bestuurder