In de VN-Veiligheidsraad stuitte een resolutie ter bescherming van de Palestijnse bevolking op een Amerikaans veto. Ook op Nederland hoeven de Palestijnen niet te rekenen.
Een resolutie die opriep tot bescherming van de Palestijnse burgerbevolking in de bezette Palestijnse gebieden werd vrijdag in de VN-Veiligheidsraad getroffen door een veto van de Verenigde Staten (VS). Tien landen stemden voor de resolutie. Nederland onthield zich van stemming.
De resolutie volgde op het Israëlische geweld tegen de Palestijnse demonstraties die onder de noemer Grote Mars van Terugkeer sinds 30 maart in met name de Gazastrook plaatsvinden. Duizenden ongewapende Palestijnen werden daarbij door Israëlische scherpschutters neergeschoten; in totaal vielen er ruim 120 doden en meer dan 12 duizend gewonden.
In reactie hierop diende Kuweit in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie in ter bescherming van de Palestijnse bevolking. Onder dreiging van een Amerikaans veto werd die driemaal afgezwakt. De uiteindelijke tekst sprak van ‘het overwegen van maatregelen om de veiligheid en bescherming van de Palestijnse burgerbevolking te garanderen’.
Desondanks stuitte de resolutie op een Amerikaans veto. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley noemde de tekst ‘eenzijdig’. Volgens de Amerikanen ligt een grote verantwoordelijkheid voor het Palestijnse lijden niet bij de Israëlische bezetter, maar bij Hamas, een van de Palestijnse organisaties die zich tegen de bezetting verzet.
Tien landen, waaronder Frankrijk, Zweden, Rusland en China, stemden voor de resolutie. Opmerkelijk is dat Nederland, dit jaar lid van de Veiligheidsraad, zich – evenals Polen, het Verenigd Koninkrijk en Ethiopië – van stemming onthield. De vraag waarom een humanitaire noodkreet ten bate van een evident bedreigde burgerbevolking niet op Nederlandse steun kan rekenen, vereist adequate beantwoording.
Namens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO stelde Hanan Ashrawi dat het Amerikaanse veto opnieuw de blinde steun van de VS voor Israël aantoont. Feitelijk maakt die steun Israël immuun voor sancties die het land tot respect voor de internationale rechtsorde zouden kunnen dwingen. Sinds het aantreden van president Trump hebben de VS elke schijn van onpartijdigheid afgeworpen en zich mordicus achter Israël geschaard.
Ter illustratie van die positie diende de VS een eigen resolutie in, waarin Hamas verantwoordelijk werd gesteld voor de recente golf van geweld in de Gazastrook. In de tekst werd geen melding gemaakt van Israëlisch geweld. Evenmin werd opgeroepen tot bescherming van de Palestijnse burgerbevolking. De resolutie eiste dat Hamas en andere Palestijnse groepen zouden afzien van ‘gewelddadige provocaties’.
De stemming over de resolutie werd een fiasco voor de Amerikanen. Alleen de VS stemde voor; drie landen stemden tegen; elf landen, waaronder Nederland, onthielden zich van stemming. Zelden zal een stemming in de Veiligheidsraad voor de indiener zo rampzalig zijn uitgepakt. Waarnemers concludeerden dat de Amerikaanse diplomatie heeft gefaald en zich tegen het land begint te keren.
Twee maanden geleden stuitte een verklaring van de Veiligheidsraad in reactie op het Israëlische geweld in Gaza ook al op een Amerikaans veto. In die verklaring, die naar verluidt door alle overige 14 leden van de Veiligheidsraad werd gesteund, werd opgeroepen tot een onderzoek naar het door Israël op 30 maart aangerichte bloedbad in Gaza. Op 14 mei richtte Israël daar een nog veel groter bloedbad aan.