Wie opkomt voor Palestijnse rechten krijgt standaard te maken met de Israël-lobby, veelal in de vorm van smaad- en lastercampagnes. Deze praktijk, en de schade die eruit voortkomt aan personen, organisaties en het maatschappelijk discours, staan centraal tijdens een debat op 30 juni in Amsterdam.
In februari werd The Rights Forum slachtoffer van een lastercampagne. Aanleiding was een door ons bij 14 Nederlandse universiteiten ingediend Wob-verzoek waarin informatie wordt gevraagd over hun institutionele banden met Israëlische universiteiten en pro-Israëlische lobbyorganisaties. Het verzoek werd uit universiteitskringen gelekt naar pro-Israël-organisaties, resulterend in een grootschalige hetze tegen The Rights Forum en zijn medewerkers.
De gecoördineerde lastercampagne was erop gericht ons te intimderen, onze reputatie te schaden en onze geloofwaardigheid te ondermijnen. De vuiligheid die wij in artikelen, mails en telefoontjes over ons kregen uitgestort hebben wij in een artikel samengevat. Tot in de Tweede Kamer toe werd getracht om onze werkzaamheden in te perken en onze ANBI-status afgeschaft te krijgen. In april bleek het ‘Joods Politie Netwerk’ zelfs online te adviseren over aangifte tegen ons.
Hoe ingrijpend ook, het was verre van de eerste keer dat ons dit overkwam. En we zijn niet de enige die het overkwam. In de afgelopen decennia zijn vele tientallen organisaties en personen belasterd, geïntimideerd en bedreigd tot diep in de persoonlijke en zakelijke sfeer met als doel hun werk te frustreren en om debatten, evenementen, demonstraties en spandoeken verboden te krijgen.
De wijze en schaal waarop dat gebeurt werd in oktober 2021 door het European Legal Support Center (ELSC) beschreven in het rapport De Mond Gesnoerd – De ondermijning van pro-Palestijns activisme in Nederland. Het ELSC documenteerde 76 gevallen tussen 2015 en 2020 waarin organisatoren van activiteiten ten bate van Palestijnse rechten te maken kregen met aanvallen vanuit de Israël-lobby. Medewerkers van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) bleken betrokken bij 46 van de 76 gevallen.
De schade van deze praktijk aan personen en organisaties is groot. Als gevolg verkiezen velen voortaan te zwijgen, terwijl anderen een geforceerde positie van ‘onpartijdigheid’ aannemen. Het is ook een reden waarom influencers – normaal niet verlegen om een mening – het onderwerp mijden, en media afzien van fatsoenlijke en faire berichtgeving. Het ELSC spreekt dan ook van een ‘maatschappij-breed’ effect.
Deze praktijk staat centraal tijdens het debat Silencing Critical Voices – How Israel lobbies make it harder to speak up against Israel’s policies dat op 30 juni wordt georganiseerd door de Leonhard-Woltjer Stichting en Een Ander Joods Geluid. Het debat vindt plaats in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade 179 in Amsterdam. Aanvang is 19.30 uur. De toegang is gratis, maar gasten dienen zich vooraf per e-mail te registreren. De voertaal is Engels.
De drie discussierondes worden ingeleid door deskundige sprekers. Peter Beinart is professor journalistiek en politicologie en redacteur van Jewish Currents. Hij gaat in op de brede praktijk van het verstommen van pro-Palestijnse stemmen, de vormen die dat kan aannemen en de schade die eruit voortkomt aan democratische waarden en kritisch debat.
Alice Garcia van het ELSC bespreekt het door haar organisatie samengestelde rapport De Mond Gesnoerd over de situatie in Nederland. Studenten Layla Kattermann en Itaï van de Wal gaan in op het tumult dat ontstond rond het bovengenoemde Wob-verzoek aan Nederlandse universiteiten. Het debat wordt gemodereerd door antropologe Dina Zbeidy. Zij was in maart zelf doelwit van een campagne om een debat over apartheid aan de Universiteit Leiden te voorkomen.