Zo’n honderdvijftig rijksambtenaren hielden donderdagmiddag een sit-in voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij eisen dat Nederland zich actief inzet voor een staakt-het-vuren in Gaza.
Weer en wind trotserend verzamelden zich donderdagmiddag ruim 150 rijksambtenaren voor de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De sit-in was een stil protest tegen het Israël-beleid van de Nederlandse regering en met name minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. Een groot spandoek drukte hun gevoelens over het beleid uit: ‘Ambtenaren eisen staakt-het-vuren’.
Nederland behoort tot een klein groepje landen dat Israël carte blanche geeft in zijn vernietigende offensief in de Gazastrook. Daarbij zijn inmiddels zo’n twintigduizend Palestijnen gedood en meer dan vijftigduizend gewond, zeker 70 procent van hen vrouwen en kinderen. Vele duizenden Palestijnen worden vermist, en bijna twee miljoen mensen – bijna de complete bevolking – is ontheemd. De civiele infrastructuur, van wegen tot ziekenhuizen en scholen, is vrijwel geheel verwoest en er heerst schaarste aan vrijwel alles.
Op 12 december onthield Nederland zich in de Verenigde Naties van stemming over een resolutie die op een onmiddellijk staakt-het-vuren aandrong. Eind oktober deed het bij een vergelijkbare resolutie hetzelfde. De regering is tegenstander van een definitief bestand tussen Israël en Hamas. Ze is voorstander van korte ‘humanitaire gevechtspauzes’, maar vindt dat Israël de strijd daarna moet kunnen hervatten: het moet zich ‘kunnen blijven verdedigen’ tegen de aanhoudende ‘dreiging vanuit Hamas’.
Het Nederlandse standpunt ‘strookt niet met het internationaal en humanitair recht en andere fundamentele pijlers van het Nederlandse beleid’, zei voormalig ambtenaar Angélique Eijpe voorafgaand aan de sit-in tegen de Volkskrant. Eijpe, een ervaren diplomate op Buitenlandse Zaken, nam onlangs ontslag uit protest tegen het Nederlandse beleid en was een van de organisatoren van de sit-in.
In het NOS Journaal sprak een andere ambtenaar zich donderdagmiddag in vergelijkbare termen uit: ‘Wij maken ons als professionals echt zorgen over het Nederlandse standpunt, omdat het niet strookt met het internationaal recht.’
Het is uitzonderlijk dat ambtenaren demonstreren tegen het beleid van hun eigen werkgever, maar de sit-in is al het derde protest in korte tijd. In oktober riepen honderden rijksambtenaren het kabinet in een petitie op zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël te herzien. De petitie volgde kort op een brief waarin 350 ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpe kritiek uitten op het Nederlandse beleid.