Oorlogsmisdaden 18 oktober 2023 Lees meer over

Eerste Kamer moet stekker uit militaire samenwerking met Israël trekken

Nu Israël duizenden burgers doodt en een vluchtelingencrisis veroorzaakt moet Nederland zijn voorgenomen samen­werking met het Israëlische leger staken.

Israël bombardeert de in duisternis gehulde Gazastrook. Het heeft de elektriciteit en de aanvoer van drinkwater, voedsel, medicijnen en brandstof voor meer dan twee miljoen Palestijnse burgers afgesloten. © ZUMA Press / Mohammed Saber

Met een leger dat zich onder ieders ogen te buiten gaat aan geweld tegen onschuldige burgers kun je niet samenwerken. Ook kun je geen wapens aanschaffen van een bedrijf dat de Gazastrook gebruikt als laboratorium om die te testen.

Toch is Nederland bezig een intensieve samenwerking op te tuigen met het Israëlische defensie-apparaat. Die dient nu direct te worden gestaakt. Militaire samenwerking met strijdende partijen in een conflictgebied is naar alle maatstaven taboe.

Alle grenzen gepasseerd

In april van dit jaar sloot Nederland een defensieverdrag met Israël. Het stapte in bed met een – in de woorden van een Israëlische deskundige – ‘door en door verrot’ leger dat zich dagelijks te buiten gaat aan structureel geweld tegen de Palestijnse burgerbevolking. Ook het verdrag zelf is omgeven met vragen. Toch werd het door de overgrote meerderheid van de partijen, waaronder zelfs D66, GroenLinks en de PvdA, gesteund. Alleen SP, DENK, PvdD, BIJ1 en FvD stemden tegen.

Vlak daarna werd een wapendeal met de Israëlische wapen- en techleverancier Elbit Systems door de Tweede Kamer aangenomen. Dat bedrijf staat bekend als paria vanwege zijn directe betrokkenheid bij (en profiteren van) de onderdruk­king van de Palestijnen. Maar ook vanwege zijn reputatie van ernstig falen en verdenkingen van spionage. Toch werd de wapendeal op 17 mei getekend.

Besluitvorming een farce

Dat valt niet uit te leggen en dat is dan ook niet gelukt. De twee debatten in de Tweede Kamer die tot de besluiten leidden waren van een schrikbarend niveau. Verplichtingen onder internationaal recht zijn terzijde geschoven, elementaire vragen niet beantwoord en ondeugdelijke argumenten gebruikt om deals te realiseren die nooit op de tekentafel hadden mogen verschijnen. De Tweede Kamer, met uitzondering van de genoemde partijen, heeft een wanprestatie van formaat geleverd en daarmee het vertrouwen in de politiek ernstig geschaad.

Het dossier ligt nu in de Eerste Kamer die het moet goedkeuren. Hoewel zich daar een meerderheid voor aftekent – zelfs BBB lijkt voor te stemmen – hebben de fracties van SP, GroenLinks en nu ook D66 vragen gesteld over de kwesties die de Tweede Kamer niet of onvoldoende heeft geadresseerd.

Dat proces dient nu direct te worden bevroren. Eerder besloot politiek Den Haag zich niets aan te trekken van het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof naar Israëlische oorlogsmisdaden. Nu die zich onder onze ogen verder opstapelen is de maat vol. Militaire samenwerking met Israël is op geen enkele manier te rechtvaardigen.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy